Antwerpen heeft de ambitie om het grootste proeflabo van Europa te worden om technologieën uit te testen die de wereld beter maken. Tijdens een debatavond in de Thomas More Hogeschool in de Kronenburgstraat konden bewoners en specialisten onderstaande meningen beoordelen. Dit zijn de resultaten.
Met een sensor kan een afvalbak in een sorteerstraat melden dat hij vol is. Je kan er ook een rode knop opzetten, zodat bewoners het zelf kunnen melden. Dat creëert betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Anderzijds geeft het dan weer de indruk dat het systeem niet goed werkt en dat creëert wantrouwen.
Hoe slimmer de stad wordt, hoe groter de kans dat mensen er geen verantwoordelijkheid meer voor willen opnemen, omdat ze te veel op die slimme stad vertrouwen. (Peter De Graef )
63,9% ja — 36,1% nee
Een slimme stad heeft een SLIMme privacy-aanpak nodig: Systematisch Lange Termijn Interdisciplinair Markt en Maatschappelijk ingebed. (Natalie Bertels)
89,7% ja— 10,3% nee
De identiteit van een stad bestaat uit vele elementen, zoals buurtwinkels en streekproducten. In een Slimme Stad maken de stad, de winkeliers en de ondernemers keuzes op basis van gegevens over het winkelgedrag en de vrijetijdsbesteding. Zo voorkomt men dat de straten er in elke stad hetzelfde gaan uitzien.
In een Smart City is er ruimte voor eigen winkels en eigen producten. (Frank Bekkers)
88,4% ja — 11,6% nee
Een app (een gratis programmatje op je smartphone) kan, zonder persoonlijke gegevens te kennen, in een slimme stad vertellen waar je een deelfiets kan vinden of waar er een parkeerplaats vrij is. Ook wegenwerken kan je mijden.
Smart Cities zijn een aanslag op de privacy! (Philippe De Backer)
16,7% ja — 83,3% nee
Er moet dus nog veel worden nagedacht over hoe een Slimme stad moet zijn. Zowel door technici (de nerds), de overheid, academici (wat betreft privacy), maar vooral door de bewoners. Zij moeten hun wensen en kritiek laten horen. Een Slimme Stad moet niets uitbouwen wat de bewoners niet willen. Bewoners moeten daarom meedenken. (GS)
Wil je graag actief meedenken over de Slimme Stad van de toekomst? Neem dan contact op met Nico Volckeryck nico@cityhappyning.be of tel 0496 25 97 45
Volgende maand plaatst men digitale borden, sensoren, camera’s en andere apparatuur in onze straten om de Slimme Stad uit te testen (kruispunten, slimme, veilige straatverlichting …). De stad is niet op zoek naar uw persoonlijke gegevens (bv. hoe of wanneer u zich verplaatst). Uw privacy blijft tijdens het hele project verzekerd. De stad krijgt daarvoor de hulp van experts van de KU Leuven.