Traditiegetrouw vieren studenten van het laatste jaar middelbaar onderwijs hun laatste 100 schooldagen met verklede optochten door de stad of shows in de school. Vaak wordt er dan, carnavalesk verkleed, de draak gestoken met leerkrachten en medeleerlingen. Het is chrysostomos!
‘Chrysostomos’ verwijst naar het Griekse woord voor ‘gouden of welsprekende mond.’ De Heilige Chrysostomos was aartsbisschop van Constantinopel en patroonheilige van de christelijke predikers. Traditioneel heette het laatste jaar van het secundair onderwijs retorica, omdat in de vakken Latijn en Grieks bijzondere aandacht uitging naar de redenaarskunst.
Beroepen van vroeger
De leerlingen van het Koninklijk Lyceum Antwerpen vierden hun laatste 100 schooldagen op een wel aparte manier: zij ruilden de carnavaleske kleren voor een groepsfoto waarop ze zijn uitgedost in 70 kostuums uit de belle époque. Deze kostuums, een verborgen schat uit onze wijk, brachten de leerlingen in contact met de rijke geschiedenis van de vierde wijk, ons Sint-Andries.
Het idee kwam van Sarah Kenny (18) uit de Lange Riddersstraat: “In plaats van in pyjama of andere zottigheden rond te lopen – ‘t is altijd hetzelfde – wou ik eens wat anders organiseren. Ik kende de kostuums van een belle-époquewandeling in de Zoo. Zo tof dat we die kostuums mochten gebruiken! De vrouw die ze heeft gemaakt, had ze in het hele huis geëtaleerd. Leraars en directrice zeiden dat het de origineelste chrysostomos was die we al hebben gehad. Bij de medestudenten ging er een wereld open, ook om al die beroepen van vroeger uit de wijk te ontdekken. Zelfs de jongens waren er trots op.”
Constance Teichmann
Vanwaar die kostuums? Tot 20 jaar geleden hadden er in onze wijk jaarlijks folkloristische stoeten plaats. Op praalwagens verbeeldden de deelnemers in werkkledij de diverse beroepen uit de wijk: melkmeisjes, gaslantaarnaanste- kers, mezenvangers, dokwerkers, weeskinderen (van de vondelingenschuif), was- en visvrouwen. Op een bepaald moment kwam de vraag of er dan geen rijke mensen in de wijk waren? Jawel, o.a. de familie Teichmann op Oever nr. 4 waar nu al jaren wassalon Souki is ge- vestigd. Dochter Constance Teichmann was de oprichtster van de kinderkliniek Louise-Marie. En dus stapten er vanaf dan in de folkloristische stoeten ook deelnemers mee in kostuums uit de belle époque (en in verpleegstersuniformen).
De dag was ook een hartelijke ontmoeting tussen jeugd en geschiedenis. Met vooral bewondering voor het vakmanschap. De thans bejaarde dame (indertijd naaister van beroep) die al deze kostuums heeft gemaakt, was bijzonder opgetogen over het project. Het is ook zij die de jaarlijkse belle époque-uitstap in de dierentuin organiseert. Ze wenst wel onbekend te blijven. Te veel mensen vragen haar tijdens deze uitstap (tevergeefs) om de kostuums ‘voor een feestje’ te mogen lenen. De verzameling is echter een belangrijke erfgoedparel die in goede staat in onze wijk moet bewaard blijven. (Guido Sanders)